Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Πρώτη στάση: Μεταξουργείο!

Μεταξουργείο. Μια περιοχή που ισορροπεί στα λεπτά όρια της ακμής και της παρακμής εδώ και χρόνια. Κάθε στενό της έχει να σου αφηγηθεί και μια ιστορία.



Τα τελευταία χρόνια το Μεταξουργείο έχει γίνει η απάντηση στην ερώτηση "Που θα πάμε απόψε;" για τους νέους της Αθήνας. Από την πλατεία Αυδή και τον Μπλε Παπαγάλο με τα εξωτικά του κοκτέιλ και τα swing πάρτυ μέχρι τα πολλά μικρότερα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα στενά του. Το ιδιαίτερο στυλ των μπαρ, των καφέ και των φαγάδικων της περιοχής έχει καταφέρει να προσελκύσει πληθώρα Αθηναίων ακριβώς γιατί έχει καταφέρει να δώσει μια διαφορετική από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα απάντηση στη διασκέδαση.



Η παλαιότητα της περιοχής την κάνει σχεδόν ιστορική. Με την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων -το άλλοτε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού- να δεσπόζει στην Πλατεία Αυδή και τόσα νεοκλασικά να στέκονται δίπλα σε νέες βιομηχανικού τύπου πολυκατοικίες.




Όμως το Μεταξουργείο δεν έχει μόνο αυτή τη πλευρά, έχει και την άλλη τη λίγο πιο σκληρή. Είναι η περιοχή που προσελκύει, λόγω της τοποθεσίας της, χρήστες ναρκωτικών που εκεί βρίσκουν το ελεύθερο είτε να κάνουν χρήση είτε να αγοράσουν τη δόση τους. Είναι πολύ πιθανό στο δρόμο σου προς κάποιο μαγαζί της περιοχής να βρεθείς μπροστά σε κάποιο τοξικομανή που κάνει τη δόση του είτε απλώς να κλωτσήσεις κάποια χρησιμοποιημένη σύριγγα.



Κι εκεί που θα περιπλανηθείς στα στενά δεν γίνεται να μην δεις τα τόσα και τόσα studio. Γιατί το Μεταξουργείο είναι η κατεξοχήν φωλιά του αγοραίου έρωτα. Παρ' όλ' αυτά δεν είναι γκέτο, είναι η πολυπολιτισμική πλευρά της Αθήνας κι αυτό το αποδεικνύει καθημερινά.



Εκείνη είναι ακριβώς η στιγμή που θα καταλάβεις πως υπάρχει και η άλλη όψη της ζωής, η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η αντίθεση είναι όμως που κάνει αυτή την περιοχή τόσο ξεχωριστή, τόσο γοητευτική. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η καρδιά της διασκέδασης στην Αθήνα χτυπάει πλέον εκεί, στο Μεταξουργείο των αντιθέσεων. Το Μεταξουργείο μας.

                                                                                                                                          Α. Χ.


                       
                                                                         




 

                             


















*Οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικά τραβηγμένες για το AthensView.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου