Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Γένος: Άνθρωπος- Αριθμός: Δικαιώματα


Την Πέμπτη 28/7 συναντήσαμε στο κέντρο της Αθήνας τ@ Jason-Antigone. Συζητήσαμε,προβληματιστήκαμε και πάνω απ' όλα μας λύθηκαν απορίες για θέματα ταμπού που δύσκολα συζητιούνται ακόμα και σήμερα.




-Τι είναι ουδέτερο φύλο;

Τα φύλα είναι ούτως ή άλλως μια θεωρία σεξιστικής και πατριαρχικής λογικής. Απόδειξη ότι όταν γεννιόμαστε ετεροπροσδιοριζόμαστε με ένα φύλο, και όταν μεγαλώνουμε, είτε το αποδεχόμαστε, είτε αυτοπροσδιοριζόμαστε με κάποιο άλλο φύλο ή και με κανένα φύλο, όπως εγώ. Άρα βιολογικό φύλο δεν υπάρχει. Δεν πιστεύω στη θεωρία των φύλων, είναι μια θεωρία κατασκευασμένη από ανθρώπους, δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Δεν μπαίνω σε αυτό το δίπολο, γιατί τα φύλα δεν είναι καν δύο, είναι τουλάχιστον 52 καταγεγραμμένα.


-Πότε ήρθε για σένα η συνειδητοποίηση;

Η συνειδητοποίηση ήρθε μέσα από τα χρόνια και μετά από πολλή σκέψη, καθώς αγνοούσα παντελώς ότι έχουμε το ''δικαίωμα'' να αυτοπροσδιοριστούμε όπως θέλουμε, με κάποιο φύλο ή και με κανένα. Άκουσα ότι υπάρχει και αυτή η περίπτωση (gender non binary), και ένιωσα ότι εκεί ανήκω. Δεν το είχα καταλάβει από την εφηβική ηλικία, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορώ να μην αυτοπροσδιοριστώ με φύλο, τα τελευταία μόλις χρόνια το έχω καταλάβει, άρα δεν είναι κάτι που μου περνούσε από το μυαλό. Είναι ιδιαιτέρως απελευθερωτικό το να μην κατατάσσεσαι σε φύλο.


-Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για το σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

Συναγελάζομαι ούτως ή άλλως με ανοιχτόμυαλο κόσμο, που μπορεί να καταλάβει, και δεν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις. Η οικογένειά μου το δέχτηκε, γιατί όταν το αποκάλυψα, είχα αυτοπεποίθηση και την δύναμη να μην με ενδιαφέρει πολύ η άποψή τους, ήταν εν πολλοίς μια απλή ανακοίνωση, και έτσι είδαν ότι δεν έχουν περιθώριο να αντιδράσουν. Ή μάλλον έχουν το περιθώριο, αλλά εγώ δεν θα επηρεαστώ από αυτό. Όλο αυτό έγινε πολύ σταδιακά μέσα στα χρόνια, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα. Πλέον ασχολούμαι με τον ακτιβισμό, οπότε η ταυτότητα φύλου μου, η έκφραση φύλου μου, και ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός δεν κρύβονται, είναι η βασική μου υπερηφάνεια.

- Πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το θέμα;

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σε κρίνουν για την εμφάνιση και το φέρσιμο σου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ιντερσεξ άτομα) δεν υπάρχει αυτός ο ρατσισμός. Σε μια πόλη όπως το Λονδίνο, όπου ζούσα τα τελευταία δύο χρόνια, μπορείς να δεις τέτοια συμπεριφορά σχεδόν μόνο από άτομα που προέρχονται από ομοφοβικές χώρες. Αλλά σίγουρα εκεί υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν, δεν τολμάει ένα άτομο εύκολα να τραμπουκίσει, υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα. Και εδώ όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να καταγγείλουμε στην αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό ρατσιστικής βίας με ομοφοβικό ή τρανσφοβικό κίνητρο, όπως και να λάβουμε υποστήριξη από ακτιβιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

-Είδαμε πρόσφατα πως ο Καναδός πρωθυπουργός εισήγαγε στις ταυτότητες το ουδέτερο φύλο.
Κατά πόσο πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί κάτι τέτοιο;

Είναι πολύ σημαντική κίνηση. Στην Ελλάδα η επόμενη διεκδίκηση είναι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έχει να κάνει με το ότι δεν χρειάζονται επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για να δηλώσεις το φύλο που σε εκφράζει. Δεν πρέπει να είναι ανάγκη να περάσεις αυτή την διαδικασία, μέχρι να αποδεχθεί η Πολιτεία ότι δεν αυτοπροσδιορίζεσαι με το φύλο με το οποίο ετεροπροσδιορίστηκες κατά την γέννησή σου. Δεν ξέρω όμως αν η νομική αναγνώριση ατόμων χωρίς κανένα φύλο, όπως εγώ, θα συμβεί πριν τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία ή μετά, νομίζω μετά.
Είναι πιο προχωρημένο και από το να επιτρέψουν την τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, αν και εγώ είμαι αισιόδοξ@, καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ και πριν χρόνια το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια. Δυστυχώς θα γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά εύχομαι να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση το γρηγορότερο.

 ''Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα 
      θα σώσουν το κόσμο.''


-Τι ισχύει στις άλλες χώρες για το ουδέτερο φύλο;

Στην Γερμανία έχουν πάψει να ετεροπροδιορίζουν τα νεογνά ως προς το φύλο. Είναι φοβερά επαναστατικό, ριζοσπαστικό και αντισεξιστικό αυτό. Ειδικά το δίπολο άνδρας-γυναίκα υπάρχει για να εξουσιάσει. Το σώμα μας δεν σημαίνει κάποιο φύλο, όλα άτομα είμαστε, και αν από καταβολής κόσμου είχαμε τα ίδια δικαιώματα, δεν θα υπήρχε για παράδειγμα η καταπίεση των γυναικών. Η νοοτροπία αυτή είναι σεξιστική και παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και των γυναικών. Μόνο οι στρέιτ άνδρες πατριάρχες δεν έχουν πρόβλημα, γιατί είναι από την πλευρά του εξουσιαστή, έχουν προνόμιο.

-Ποια ήταν η ανάγκη του ανθρώπου που τον οδήγησε στο διαχωρισμό άνδρα-γυναίκας;

Είναι προφανώς λόγω εμφάνισης. Τα πράγματα ήταν συνυφασμένα με το πόλεμο και την επιβίωση.
Αφού η γυναίκα γεννάει, έμενε σπίτι να φροντίζει τα παιδιά. Όλα ξεκινούν από την έλλειψη δικαιωμάτων των γυναικών. Όπως παλιότερα είχαν κατακτηθεί δικαιώματα για τις γυναίκες, έτσι και σήμερα διεκδικώνται όλα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Όλ@ μαζί είμαστε απέναντι στην πατριαρχία, και πρέπει οι γυναίκες να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι σύμμαχες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Όλ@ καταπιεζόμαστε από τους πατριάρχες άνδρες. Οι φεμινιστές άνδρες είναι επίσης σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα κατά της πατριαρχίας.

-Πιστεύεις ότι σήμερα υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων;

Όχι δυστυχώς, αυτό θα υπάρξει μόνο όταν δεις ίση αντιμετώπιση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Όταν θα δεις ίσο αριθμό βουλευτριών και βουλευτών,΄ίδια αντιμετώπιση στο εργασιακό περιβάλλον, μόνο τότε θα υπάρχει ισότητα.
Επειδή ιστορικά οι άνδρες έχουν κυριαρχήσει, η πλήρης ισότητα θα έρθει όταν η γυναίκα θα είναι πιο πάνω από τον άνδρα, προκειμένου να ισοσκελίσει το ότι δεν ήταν ποτέ ίση με αυτόν.

-Πιστεύεις στον φεμινισμό;

Πιστεύω απόλυτα στο φεμινισμό, είναι συνυφασμένος με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα των καταπιεσμένων ομάδων θα πρέπει να κατοχυρώνονται. Ακόμα και αν μόνο οι γυναίκες εξουσιάσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να καλύψουν τις χιλιετίες που οι άνδρες είχαν την πρωτοκαθεδρία. Η γυναίκα είναι ειρηνική δύναμη και βλέπει μπροστά, δεν θα προκαλούσε ποτέ πόλεμο, ίσως γιατί γεννάει και δεν θα ήθελε να χαθεί η ζωή του παιδιού της. Αν ένας άνδρας δεν είναι φεμινιστής, είναι εχθρός μου. Ακόμη κι εγώ νιώθω το ιστορικό βάρος για το φύλο με το οποίο με ετεροπροσδιορίζουν, δηλαδή το ανδρικό. Η γυναίκα είναι η μόνη ελπίδα που βλέπω στον κόσμο.

- Γιατί επιλέγεις να ντύνεσαι με ρούχα που συμβατικά ονομάζουμε γυναικεία;

Δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία ρούχα. Οι άνθρωποι τα κατατάσσουν, τα ρούχα δεν έχουν φύλο, άρα είναι μια ανθρώπινη θεωρία και αυτό. Αν ένας άνδρας φορέσει φόρεμα, το πως θα χαρακτηριστεί είναι σύμπλεγμα του κόσμου και στερεότυπο. Εγώ ζω για την στιγμή που και οι straight άνδρες θα φορούν φόρεμα χωρίς να θεωρούν ότι αμφισβητείται ο ανδρισμός τους, παρ' όλο που και αυτό είναι μια αρκετά αμφισβητήσιμη έννοια, δηλαδή το τι μπορεί να σημαίνει άνδρας και τι γυναίκα. Τίποτα μπορεί να μην σημαίνει. Τίποτα δεν σημαίνει.

-Πώς έχεις βιώσει το ρατσισμό;

Έχω βιώσει σωματική και λεκτική βία. Μία φορά έντονη σωματική βία, υπήρξαν και άλλες απόπειρες και τις απέφυγα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω την βία, αντέχω όμως περισσότερο την λεκτική από την σωματική. Όταν έπεσα θύμα σωματικής βίας, δεν μπόρεσα να αντιδράσω, και μόνο όταν με άφησαν, κατάφερα να φύγω. Ήταν κάτι εντελώς απρόσμενο, το οποίο διαχειρίστηκα, αλλά και πάλι δεν ξέρεις πόσο μένει μέσα σου. Εγώ από τότε φοβάμαι και θα φοβάμαι για πάντα, δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να νιώσω την απόλυτη ασφάλεια. Φίλ@ μου τ@ έχουν χτυπήσει επίσης.


-Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να επιτίθεσαι σε έναν άνθρωπο απλά και μόνο γιατί δεν αποδέχεσαι την ταυτότητα φύλου του ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του;

Η έλλειψη παιδείας, η εσωτερικευμένη ομοφοβία και ο σεξισμός πυροδοτούν τέτοιες βίαιες συμπεριφορές. Ειδικότερα στην περίπτωση του άνδρα, ίσως βλέπει αυτό που δεν μπορεί να κάνει εύκολα, δηλαδή να εκδηλώσει ότι γουστάρει έναν άλλον άνδρα. Είναι μια άρρωστη αντίδραση απέναντι σε αυτό που θα ήθελε και ο ίδιος ίσως να κάνει, είναι μια πάλη με τον ίδιο τον εαυτό του ομοφοβικού ανθρώπου. Ακόμα και οι straight άνδρες υποφέρουν από τα πατριαρχικά πρότυπα.

-Πώς συσχετίζεις την κρίση με την διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία και με την προβολή θεμάτων όπως η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του προσφυγικού, των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, της ισότητας των δύο φύλων φαίνεται πολύ καθαρά ότι όλα αυτά συνδέονται με διαθεματικό τρόπο. Πρέπει να διαλέξουμε αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω. Είναι κομβική στιγμή για το τι θα γίνει και είναι πολύ παράξενο αν μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρέψουμε σε ακροδεξιές πρακτικές. Πρέπει να πάμε οπωσδήποτε μπροστά!Να αναφέρω επίσης ότι είμαι vegan, και θεωρώ την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και την οικολογική συνείδηση ζητήματα που αφορούν άμεσα στην πρόοδο του κόσμου μας.

-Πιστεύεις ότι οι Έλληνες είμαστε ψευτοφιλελεύθεροι, ρατσιστές ;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια βαθιά υποκριτική χώρα, με μεγάλο πρόβλημα τον μη διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Η Εκκλησία και ο χριστιανισμός γενικά δημιουργούν ενοχικές συνειδήσεις, καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

-Τι ρόλο παίζει για σένα η θρησκεία;

Για μένα η θρησκεία παίζει καταπιεστικό ρόλο και οδηγεί στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να υπάρχουν άτομα που πιστεύουν στην μεταφυσική ή σε ανώτερες δυνάμεις. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο τροχοπέδη για την πραγματική πρόοδο το να πιστεύουμε σε πράγματα μη απτά και αποδεδειγμένα, και να αδιαφορούμε για τα πραγματικά προβλήματα.

-Πιστεύεις;

Όχι, είμαι στρατευμέν@ άθε@, προσπαθώ να εκπαιδεύσω τον κόσμο να μην πιστεύει σε τίποτα πέρα από την πραγματικότητα.


''Θα φοβάμαι για πάντα, 
δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να νιώσω την απόλυτη ασφάλεια.''

jenwU


-Ποια η γνώμη σου για το Pride;

Είναι το πιο σημαντικό φεστιβάλ και παρέλαση που μπορώ να φανταστώ. Κάθε φεστιβάλ και εκδήλωση για ανθρώπινα δικαιώματα που καταπιέζονται, είναι στιγμή ύψιστης σημασίας. 'Οποι@ το αμφισβητεί, αντιμάχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορείς να υποστηρίζεις ότι το Pride είναι περιττό όταν τραμπουκίζεται και σκοτώνεται κόσμος με ομοφοβικό ή τρανσφοβικό κίνητρο. Ακόμα και αν λυθούν τα προβλήματα και υπάρξει πλήρης ισότητα και ελευθερία, το Pride θα υπάρχει πάντα ως ημέρα μνήμης για τα θύματα που έχουν υπάρξει ιστορικά.

-Πιστεύεις ότι στο Pride προωθείται το μήνυμα του ουδέτερου φύλου;

Πιστεύω ότι το ουδέτερο φύλο είναι κάτι ριζοσπαστικό που καταλύει γενικά την ύπαρξη των φύλων, είναι πιο ''προχωρημένο'' από το αν μια γυναίκα αγαπάει μια άλλη γυναίκα ή ένας άνδρας αγαπάει έναν άλλον άνδρα, και είναι μια πραγματικότητα που πιο δύσκολα κατανοεί η κοινωνία, αλλά θα πρέπει να προωθείται περισσότερο για να γίνει πλήρως αποδεκτή όσο πιο σύντομα.

-Υπάρχουν άτομα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που δεν υποστηρίζουν το Pride. Πώς το κρίνεις;

Αυτά είναι άτομα με εσωτερικευμένη τρανσφοβία και ομοφοβία. Δεν μπορεί να μην έχεις μια ημέρα μαζικής ορατότητας τον χρόνο, όταν όλο τον υπόλοιπο καιρό έχεις περιορισμένη ορατότητα. Είναι η πιο μαζική γιορτή υπερηφάνιας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Αυτό είναι το Pride σε όλον τον κόσμο.

-Πώς μπορεί πρακτικά να γίνει αποδεκτό στην Ελλάδα το ουδέτερο φύλο;

Όλα τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στα σχολεία, να εισαχθούν στην διδακτέα ύλη, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επενδύσουμε στις επόμενες γενιές. Πρέπει όλα αυτά να διδάσκονται στα παιδιά, και με αυτόν τον τρόπο θα συζητιούνται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Ο διάλογος γύρω από αυτά τα ζητήματα θα ανοίξει γρηγορότερα, με στόχο την καταπολέμηση της αμφιφοβίας, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν ταμπού, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν λειτουργούν συμπεριληπτικά.

-Πιστεύεις ότι το σύμφωνο συμβίωσης έχει περιθώρια βελτίωσης;

Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, αν και δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε, και πρέπει να γίνει ο πολιτικός γάμος για να νιώσουμε ότι έχουμε απόλυτη ισότητα στον γάμο και στο οικογενειακό δίκαιο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα, όταν ακόμα αμφισβητείται το αν τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να τεκνοθετούν, από την στιγμή που παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας και ψυχιατρικής έχουν καταλήξει ότι τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών μεγαλώνουν έως και καλύτερα από τα παιδια ετερόφυλων οικογενειών. Ένα gay ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που αποφασίζει να τεκνοθετήσει, είναι σίγουρο γι' αυτή την απόφαση. Αντίθετα, στα ετεροφυλόφιλα άτομα μπορεί να προκύψει ένα παιδί ακόμη και από ένα σπασμένο προφυλακτικό ή από έναν βιασμό.


- Ποιο μήνυμα θες να περάσεις;

Αν ένα άτομο, ανήλικο ή ενήλικο, ανακαλύψει ότι δεν ανήκει σε κανένα φύλο ή γενικά ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, θα πρέπει να χαλαρώσει, να το αποδεχθεί, να ενημερωθεί και να έρθει σε επαφή με ακτιβιστικές ομάδες που θα το βοηθήσουν να απελευθερωθεί, να κοινωνικοποιηθεί, να βρει βοήθεια και ανταπόκριση. Ας βοηθήσουμε όλ@, στρέιτ και γκέι, cisgender και transgender άτομα, στην καταπολέμηση οποιουδήποτε είδους ρατσισμού!

                                                                     
Πάρης Μ- Α.Χ



*Οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικά τραβηγμένες για το AthensView καθώς και η συνέντευξη που δόθηκε αποκλειστικά για το blog μας.

2 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια. Απλά, υπέροχα τυπωμένα λόγια που πια στις μέρες μας θα έπρεπε να είναι αυτονόητα... Συγχαρητήρια Jason-Antigone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Υποσαχάρια Αφρική έχει 63% χριστιανική πλειοψηφία (κυρίως φονταμενταλιστές Πεντηκοστιανοί και Αντβεντιστές.Κοιτάξτε τον χάρτη(με μωβ οι χριστιανοί και με πράσινο οι μουσουλμάνοι) https://www.msn.com/en-xl/news/other/list-of-major-religions-in-africa/ar-AAB4Mbt

    ΑπάντησηΔιαγραφή