Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται!





Την Δευτέρα 3/10/2016 συναντήσαμε στα γραφεία του συλλόγου την πρόεδρο του Κ.Ε.Φ.Ι, Ζωή Γραμματόγλου η οποία μας μίλησε για το καρκίνο,τις δυσκολίες και την στήριξη που παρέχεται εθελοντικά στους καρκινοπαθείς.




Τι είναι το Κ.Ε.Φ.Ι.;

Είναι ένας σύλλογος που διοικείται από ασθενείς με αποκλειστικό σκοπό την ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Όλοι οι εθελοντές έχουμε νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στο παρελθόν. Το Κ.Ε.Φ.Ι. συνεργάζεται με το κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής ''Βίλχεμ Ράιχ''.


Ο σύλλογος παρέχει ιατρική στήριξη στους ασθενείς;

Όχι αλλά έχουμε ένα δίκτυο γιατρών που συνεργαζόμαστε κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία λόγω
της οικονομικής κατάστασης κάποιων ασθενών.


Ποια είναι η στήριξη που παρέχεται στην οικογένεια;

Οι ψυχολόγοι μαθαίνουν στην οικογένεια ποια πρέπει να είναι η στάση απέναντι στον ασθενή. Οι εθελοντές όμως βοηθούν και σε πρακτικά ζητήματα την οικογένεια, όπως το να μείνουν κάποιες ώρες με τον ασθενή και να τον βοηθήσουν στις καθημερινές του ανάγκες όταν αυτό είναι απαραίτητο.


Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία του καρκινοπαθή κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι το 50% της θεραπείας.


Από που αντλείτε πόρους;

Από δωρεές, από τις εκδηλώσεις που κάνουμε για την πρόληψη και την ενημέρωση, από φαρμακευτικές εταιρίες και από τις εισφορές των εθελοντών.


Τι ελλείψεις υπάρχουν στα φάρμακα;

Οι ελλείψεις είναι πολλές και λόγω της οικονομικής κρίσης τα νοσοκομεία έχουν χαμηλό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου οι ελλείψεις να γίνονται όλο και περισσότερες. Το κράτος μετράει το κόστος αλλά εγώ έχω αναρωτηθεί πόσο κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή. Ένα είναι το τρίπτυχο για το καρκινοπαθή ο γιατρός, το φάρμακο και ο Θεός. Όποιο από τα τρία και να λείπει...


Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ίαση;

Ναι, ο καρκίνος είναι ένα χρόνιο νόσημα. Αν το προλάβεις στην αρχή είναι γρίπη. Γι αυτό ο σύλλογος αγωνίζεται για την πρώιμη διάγνωση και πρόληψη. Σαν λαός δεν έχουμε κουλτούρα στην πρόληψη. Σε άλλες χώρες σου έρχεται ακόμα και μήνυμα για να σου υπενθυμίσει πότε πρέπει να εξεταστείς (μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, καρκίνος του προστάτη). Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο το κράτος απ' ότι αν βρισκόταν σε αρχικό στάδιο.


Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στην Ελλάδα;

Πρώτος είναι ο καρκίνος του μαστού, δεύτερος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέως εντέρου ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση λόγω της διατροφής, του περιβάλλοντος και των συνηθειών όπως το τσιγάρο.


Τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα ένας καρκινοπαθής;

Οι λίστες αναμονής για να μπεις στο χειρουργείο. Αν διαγνωστείς σήμερα με καρκίνο θα μπεις το λιγότερο σε 25 μέρες στο χειρουργείο με αποτέλεσμα πολλές φορές ο ασθενής να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να απαλλαγεί το συντομότερο από έναν όγκο. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ακτινοβολίες καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν μηχανήματα αλλά και προσωπικό για να τα στελεχώσει.


Τι προκαταλήψεις αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής;

Σιγά σιγά το στίγμα του καρκίνου εξαφανίζεται, παύει να είναι ένα ταμπού. Δεν θα ξεχάσω ότι όταν ξεκινήσαμε το 2004 ο κόσμος απέφευγε να πάρει ακόμη και ενημερωτικά φυλλάδια του συλλόγου μας ενώ τώρα έρχονται μόνοι τους να ενημερωθούν.


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε;

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια η οποία θεραπεύεται. Έχω νοσήσει η ίδια και το λέω από πείρα. Θέλω οι υπεύθυνοι να σκύψουν λίγο το κεφάλι και να μην βλέπουν μόνο το κόστος της θεραπείας αλλά και το κόστος της ανθρώπινης ζωής.


Περισσότερες πληροφορίες για το Κ.Ε.Φ.Ι μπορείτε να βρείτε:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου